Hlášení rozhlasu, roušky a zákaz rozdělávání ohňů

Protože kvůli rekonstrukci kulturního domu nefunguje rozhlas (cca do 30. 4.), zaslal mi pár informací předseda Komise pro místní správu Vladimír Sedláček.

Roušky

Pokud stále nemáte roušku a hodila by se Vám, v minulých dnech jich zhruba 80 vyrobila paní Irena Buková. Další by případně byla komise schopná zprostředkovat. Ozvat se můžete na číslo Vladimíra Sedláčka – 774 970 450.

Samozřejmě pokud máte ve vesnici v okolí někoho, ke komu se tato zpráva pravděpodobně ještě nedostala (zejména osaměle žijící seniory), neváhejte se jich zeptat – případně i na to, jestli nepotřebují nějakou jinou pomoc. Dodržujte ale bezpečnostní opatření – sami můžete být přenašečem viru, i když nemáte příznaky.

Zároveň ještě doplním, že město nabízí dezinfekci pro občany zdarma, tak jako s tím začala i mnohá další města. Podrobnosti najdete zde. Dezinfekce se hodí hlavně tam, kde nemáte k dispozici klasické mýdlo – i to je plně dostačující, ale samozřejmě ne vždy po ruce.

Riziko požárů

Kraj Vysočina vydal v minulých dnech řadu opatření, která se týkají rozdělávání ohňů a s tím spojených požárů. Zatímco plošné vypalování trávy je standardně zakázané hned několika zákony, kraj se rozhodl kvůli déletrvajícímu suchu i pro další omezení (platí až do odvolání). Platí zákaz:

  • rozdělávání ohně a odhazování hořících nebo doutnajících předmětů,
  • kouření (s výjimkou elektronických cigaret) v místech níže definovaných,
  • používání pyrotechnických výrobků,
  • používání jiných zdrojů zapálení (např. létající přání, lampióny, pochodně),
  • spotřebovávání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení,
  • jezdit motorovými vozidly ve volné přírodě mimo silniční komunikace (toto ustanovení se nevztahuje na jízdu motorových vozidel, která jsou určena k pracovní a hospodářské činnosti v lesích a na poli a dále na jízdu motorových vozidel po polních a lesních cestách ke stavbám pro bydlení a stavbám pro individuální rekreaci).

Opatření platí vesměs na loukách, v okolí seníků, v lesích a okolí. Jen za pondělí hasiči na Vysočině evidovali na 120 požárů v přírodě, v našem okolí hořely lesy a louky třeba v Balinách nebo na několika místech poblíž Měřína.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10 − 9 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..