2015

Nový rok jsme oslavili menší sešlostí v kulturním domě. O následujícím víkendu pak tradičně vesnicemi prošli tři králové.

V Hrbově a Svařenově už je zprovozněn nový systém veřejného rozhlasu, na který je napojena i hasičská siréna, srážkoměr na vodárně a připojit se může i město se svým vysíláním.

Po většinu ledna byl v obcích sníh, několikrát bylo taky možné bruslit na rybnících, protože teploty se držely pod nulou i během dne. I přes to všechno ale sněhu mnoho nebylo a nevydržel ani dlouho.

Únor – 24. února v Uherském Brodě zastřelil zřejmě psychicky nemocný Zdeněk Kovář 8 lidí v tamní restauraci Družba a po činu spáchal sebevraždu. Na čtvrtek 5.3. pak vláda stanovila uctění památky obětí rozezvučením poplachových sirén na celém území ČR ve 12 hodin.

Březen – V neděli 22.3. hasiči uspořádali další ročník maškarního karnevalu pro děti.

Jaro – Komise pro místní správu stále vybavovala nový technický domek na hřišti, aby ho bylo možné příležitostně využívat jako hospodu (hlavně během kulturních akcí na hřišti).

Květen – Po několika letech se v Hrbově opět konal skautský Svojsíkův závod. V sobotu 9. května se jej zúčastnilo na 140 skautů z různých míst kraje.

Svařenovští zase 17.5. oslavili pouť u příležitosti svátku sv. Jana Nepomuckého, kterému je zasvěcena tamní kaplička.

Květen/červen – Kraj opravil po zimě silnici mezi krajskou II/602 a Svařenovem. Nechal také na krajskou 602 instalovat dopravní značku Zákaz otáčení, protože v minulosti kamiony jedoucí z Měřína do skladu společnosti Lidl u Stránecké Zhoře při otáčení poškodily asfalt právě na odbočce do Svařenova. Přímo u Lidlu je totiž zakázáno kamionům odbočovat doleva směrem od dálničního sjezdu v Měříně, ty by měly proto přijíždět od dálničního sjezdu pod Hrbovem. Často se ale snaží ušetřit na mýtném (což je současný fenomén na mnoha úsecích dálnic, podél kterých vede v blízkosti vhodná neplacená silnice) a sjíždějí už v Měříně.

Červen – Od června pátrá paní Marie Gálová z Ostravy ve spolupráci se mnou po hrbovských kronikách a zajímavostech z našich obcí za účelem vlastní badatelské činnosti. V následujících týdnech se nám podařilo opět najít starou pamětní knihu Hrbova a starou školní kroniku. Další dvě kroniky má v péči současný předseda Komise pro místní správu pan Vladimír Sedláček a několik zajímavých školních kronik jsem objevil také ve velkomeziříčském archivu.

Mládež ve spolupráci s hasiči letos zorganizovala dětské sportovní odpoledne pro nejmenší děti. Konalo se 16.6. a tentokrát bylo zamýšleno formou stanovišť s různými soutěžemi. Trasa začínala na hřišti a stanoviště byla rozšířena až na pole za kopcem.

Červenec – Velké sucho trápí Česko prakticky celý měsíc, podle zpráv z médií ohrožuje i spodní vodu. Už druhý rok byla totiž mírná zima. Hladina klesla taky na nedaleké Mostišťské přehradě a mnoho vody neprotéká ani řekou Balinkou.

Komise pro místní správu nechala zatrubnit odtok z rybníčku u Pacalových v Hrbově. Během dešťů voda z odtokového kanálku značně zapáchala, teď už poteče potrubím a propustkem pod silnicí rovnou do kanalizace.

31.7. se na hřišti konala dobrovolná brigáda, při které ochotníci srovnali hlínu zbylou po zemních pracích. Oplocení hřiště navíc podložili dlažbou, aby se lépe sekla tráva u plotu, a na samotný plot kolem domku směrem od hlavní silnice nainstalovali neprůhlednou síť.

Srpen – Pokračuje dlouhotrvající sucho (9.8.), navíc je v Česku mnoho požárů (zatím zřejmě největší u Branžeže na Mladoboleslavsku a u Rakovníka). V hrbovské požární nádrži je minimum vody, nad hladinu v ní vystupuje několik hromad nánosů. Ve Svařenově zase hladinu nádrže začátkem měsíce pokryla červená řasa. Prakticky veškeré obilí kolem obce je sklizeno už 9. srpna.
16.8. zemřel pan Brejška ze Svařenova.

V neděli 30. srpna jsme oslavili konec prázdnin a završili je nohejbalovým turnajem na hřišti u kulturního domu.

V pondělí 31. srpna je poslední den dlouhotrvajících veder, letošní léto co do počtu slunných a tropických dní dlouho nikdo nepamatuje. Během letních prázdnin také padaly teplotní rekordy na různých místech po celé republice.

I v září trvá poměrně suché a teplé počasí. Na polích už je povětšinou sklizeno a často i zoráno. Listí začíná žloutnout na počátku října, i během něj se ale teploty drží poměrně vysoko. Teplotní rekordy dokonce padají ještě v listopadu a zatímco v minulých letech už často Hrbov a Svařenov posype první sníh, letos se ho dočkáme až v prosinci s prvními mrazy.

Ve středu 2.září 2015 náhle zemřel pan František Šoukal ze Svařenova.

V neděli 27.9. se v hrbovské kapli konala poutní mše. V týdnu od 2. do 6. listopadu zase stavební firma Bonita Group Service s.r.o., Tišnov postavila dětské hřiště v multifunkčním sportovním areálu. Vysoutěžená cena je 141 016,00 Kč, výslednou cenu zatím nemám zjištěnou.

Teroristické útoky v Paříži

V pátek 13. listopadu uskutečnila celkem 6 teroristických útoků teroristická organizace Islámský stát na území Paříže údajně jako odvetu za to, že se Francie účastní útoků na území dobyté teroristy. Po dvou výbuších a střelbě na městském stadionu, v restauraci a hudebním klubu zůstalo na místě více než 120 mrtvých. Francie vyhlásila státní smutek, internetové sociální sítě zavalily projevy soucitu a soustrasti s oběťmi. Jedná se o dosud jeden z nejhorších teroristických útoků v Evropě. Tento teroristický čin navíc zvýšil obavy mnohých občanů o bezpečnost v Evropě v souvislosti s uprchlickou krizí. Ta přitom ale zatím Česko zatím příliš nezasáhla.

Kolektivizace v Hrbově

Díky dochovaným kronikám se mi podařilo během několika týdnů z velké části zmapovat snahy o kolektivizaci v Hrbově. Hlavním mým cílem ale bylo popsat poměrně rozsáhle zadokumentovaný případ likvidace sedláka Václava Křečka. Na těchto stránkách jsem mu věnoval podrobný článek v sekci Historie.

V sobotu 5. prosince místní myslivecké sdružení uspořádalo tradiční Poslední leč. O den dříve místní dobrovolníci uspořádali pro děti Mikulášskou nadílku.

Závěrem roku ještě komise pro místní správu uspořádala na Štěpána nohejbalový turnaj na hřišti. Svařenovští si pak na Silvestra v podvečer uspořádali vlastní malý ohňostroj.

Počasí na konci roku bylo poměrně teplé, mrazy se dostavily až krátce před Silvestrem. Sníh napadl až počátkem ledna 2016.