2019

Silvestr a Nový rok jsme oslavili tentokrát se sněhem, což není v posledních letech zdaleka obvyklé. Často se déle trvající sněhová pokrývky dočkáme až v lednu.

Určitě nikoho nepřekvapí, že i letos obešli Hrbov a Svařenov tři králové – tentokrát vyšla obchůzka právě na 6. ledna (jindy se zpravidla koná v některou přilehlou neděli – podobně se dobrovolníci snaží “přilípnout” Mikulášskou obchůzku k některému pátečnímu nebo sobotnímu večeru, z pochopitelných důvodů).

V sobotu 16. února prošel Hrbovem a Svařenovem maškarní průvod. Pořídil jsem k tomu i 360stupňové video, které vás trochu vtáhne do děje. O týden později se pak konala maškarní zábava v kulturním domě.

Počátkem března jsem pozjišťoval informace o plánech a vizích zdejší komise pro místní správu pro další rok – namátkou: opravy a rekonstrukce KD Hrbov, hasičské zbrojnice, snaha o koupi hasičského auta nebo plán na výstavbu nového rybníka pod Hrbovem.

Na jaře už se výrazně projevil postup kůrovce v okolních lesích, jak jsem zachytil na leteckých záběrech. Ukazují přibližně ve stejné roční době, jak postupovalo usychání lesů a kácení jednoho konkrétního lesa pod Hrbovem. Výsledek je opravdu šokující – v lese vznikla řada rozsáhlých holin.

I tento rok se ve vesnicích škrkalo, Velikonoce byly v dubnu. A na konci téhož měsíce jsme zase upálili čarodějnici.

19. května si Svařenovští připomněli svátek sv. Jana Nepomuckého, k němuž obvykle připadá poutní mše.

V tomtéž měsíci jsme taky odvolili do Evropského parlamentu.

V neděli 2. června se hrbovští a svařenovští hasiči účastnili okrskové soutěže v Oslavici.

V sobotu 8. června pak myslivci opět uspořádali dětské sportovní odpoledne.

Léto je na kulturní akce obvykle dost skoupé, až v poslední srpnový den uspořádala komise pro místní správu nohejbalový turnaj spojený s dětským odpolednem ke konci prázdnin.

8. září pak hasiči postavili hned 3 týmy na velkomeziříčskou hasičskou soutěž Memoriál zasloužilých členů.

29. září se pak konala poutní mše v hrbovské kapli.

12. října myslivci uspořádali poprvé velmi netradiční akci – Svatohubertskou mši. (Oblíbené panoramatické video zde)

V sobotu 23. listopadu pak myslivci ještě uspořádali Poslední lečhon, který zásobil svými úlovky tombolu, se konal už 16. listopadu.

30. listopadu jsme opět rozsvítili vánoční stromek. A tentokrát i s hudební produkcí přímo z Hrbova.

Prosincovou vánoční výzdobou se můžete pokochat tady.