FOTOGALERIE: Maškarní průvod

Trvalo to, ale nabízím opět fotogalerii z maškarního průvodu. Ten pořádali hasiči v sobotu 27. ledna od 10 hodin. Asi dvacítka masek tentokrát prvně vyrazila do Hrbova a i s přestávkou u hasičské zbrojnice skončila pochůzka po 15. hodině. Hrbovští i Svařenovští účastníkům průvodu nabízeli bohaté občerstvení – tradiční různě připravené koblihy, různé slané pochutiny, chlebíčky, cukroví, ale hlavně čaj na zahřátí.

Následovalo ještě krátké posezení ve zbrojnici a v sobotu 3. února pak dětské maškarní odpoledne a večerní zábava. Těch jsem se bohužel nemohl zúčastnit, takže fotky, pokud někdo nepořídil sám, mít nebudu.

Masopustní období (u nást též “vostatky”) má svůj základ zřejmě už v předkřesťanských tradicích – slovanská oslava konce zimy. V období, které dnes trvá od Tří králů do tzv. Popeleční středy, po které následuje 40denní půst, lidé v minulosti hodovali a veselili se, obvykle se dělávaly zabijačky i svatby. Karnevalové období si užívají lidé po celém světě – známé jsou karnevaly v Itálii nebo v Riu de Janeiru, v Německu pak fašank.

V některých částech Česka vychází maškarní průvod z dřívejších tradic – nemohou v něm například chybět některé konkrétní postavy – medvěd, kůň, bába s nůší, žid, turek či cikánka. Ústředním motivem pak bývá často tanec.

Pokud jde o tradici vostatků v Hrbově a Svařenově, zatím se mi při pročítání kronik nepodařilo najít starší záznamy a jejich podobu v minulosti neznáme. Bezpečně víme, že se hlavně dětské maškarní průvody konaly někdy v 60. až 70. letech. A nejdříve z roku 2003 mám také k dispozici fotografie z tehdejší maškary. Šlo nejspíš o první ročník této obnovené tradice.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

seventeen + 15 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..