Hasičská Avia skončila ve šrotu, chystá se koupě nového auta

Hasičská Avia našeho sboru už skončila ve šrotu a chystá se nákup nového vozu.

Auto hasiči získali v roce 2001 jako vůbec první hasičský vůz. Sami provedli jeho generální opravu a o dva roky později spolu s ním oslavili 60. výročí založení sboru. Od té doby jim asistoval při několika zásazích a vozil je na hasičské soutěže. V poslední době už byl ve špatném technickém stavu a jeho údržba se stávala čím dál tím nákladnější.


Loni hasiči prostřednictvím komise pro místní správu opakovaně požádali o dotaci u Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru a z celkem 101 žádostí v celém Kraji Vysočina se ocitli na 30. příčce. To pro ně znamená, že z předpokládané ceny 900 000,- Kč jim HZS (respektive ministerstvo vnitra) přidělilo dotaci ve výši 450 000,- Kč, což je podle dotačních pravidel nejvyšší možná částka. Nákup vozu – konkrétně dopravního automobilu – teď už je v rukou Města Velké Meziříčí (podle dotačních pravidel) a ministerstva vnitra.

Podle Josefa Švece ze správního odboru radnice část podmínek pro přidělení dotace už hasiči a místní správa splnili začátkem roku. Před dvěma dny nový starosta Alexandros Kaminaras podepsal zadávací dokumentaci (mimo jiné i pro sbor ve Lhotkách) a úřad ji odeslal dál. Dodavatel bude pravděpodobně vybrán v dubnu a město podepíše smlouvu. Otázkou je ale, v jakém režimu budou fungovat automobilky. Za ideálních podmínek by mohla být celá zakázka vyřešena do konce tohoto roku.

DOPLNĚNÍ: Podle Josefa Švece navíc město ještě v únoru požádalo o dotaci krajský úřad a místní část by tak na pořízení vozu měla dostat ještě dalších 300 000 korun.

Městské zastupitelstvo loni v květnu schválilo, aby Hrbov požádal o dotaci na vůz tak jako v předchozích letech. Provoz dosavadní avie už se totiž dlouhodobě nevyplatil. Hasiči a místní část taky v poslední době postupně opravovali hasičskou zbrojnici – ať už toalety nebo společenskou místnost. V neposlední řadě také předloni zakoupili novou výkonnější přenosnou stříkačku a modernizovali přívěs.

Hrbovsko-svařenovský sbor má zásahovou jednotku, která je součástí požárního plánu města a v případě potřeby by se tak účastnila některých zásahů podle toho, k čemu je tzv. předurčena. Hrbovští hasiči nemají cisternovou automobilovou stříkačku, ale několik přenosných. Ty mohou sloužit třeba k dopravě vody na větší vzdálenosti nebo k čerpání zatopených sklepů.

Dopravní automobil, který teď poptávají, má podle zadávací dokumentace sloužit hlavně k tomu, aby na místo zásahu přivezl hasiče, případně sloužil k evakuaci civilistů i se zavazadly. Nemá být vybavený například vestavěnou stříkačkou – tu přenosnou mají hasiči v přívěsu. Ve výbavě má mít vůz ale třeba hasicí přístroje, radiostanici nebo ruční svítilny.

Podrobné podmínky dotačního řízení ministerstva vnitra jsou k dispozici ZDE . Tamtéž je také uvedena podrobnější dokumentace dopravních automobilů, které mohou být dotovány (poslední informace je ze 4. 12. 2019).

Archiv příspěvků

2 thoughts on “Hasičská Avia skončila ve šrotu, chystá se koupě nového auta

  1. Pingback: FOTO + VIDEO – žehnání hasičského vozu – Hrbov-Svařenov

  2. Pingback: Hasiči mají nový vůz – Hrbov-Svařenov

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

15 + 18 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..