Komunální a místní volby

ilustrační snímek, sněmovní volby 2021

Uplynuly 4 roky a znovu máte možnost zvolit svoje zástupce do vedení města a taky do Komise pro místní správu Hrbov-Svařenov. Takto jste hlasovali minule, takto vypadalo definitivní složení komise před 4 roky a teď rozdáte karty znovu.

Volební místnost, která je tradičně v kulturním domě v Hrbově, se otevře v pátek ve 14 hodin (jde o okrsek 9) a uzavře se ve 22 hodin. Znovu se pak otevře v sobotu ráno v 8:00 a uzavře ve 14 hodin.

Volit můžou všichni ti občané, kterým bude nejpozději v sobotu 18 let, a mají v obci trvalý pobyt. Stejné podmínky platí i pro cizince, kteří mají i registrovaný přechodný pobyt v obci a navíc požádali o zápis do dodatku stálého seznamu voličů.

Hlasovací lístky už by měli mít voliči doma, případně je obdrží ve volební místnosti.

Jak přesně volit, vám poardí tento článek a v přiloženém videu nabízím také vizuální návod (ano, chlubím se tady částečně i svou prací 🙂 )

I přesto, že čísla nakažených lidí covidem-19 zase pomalu rostou, nebudou mít lidé v izolaci možnost volit na speciálních, k tomu určených místech. Přenosná volební schránka je ale standardně k dispozici a volič o ni může požádat obecní úřad nebo okrskovou volební komisi.

Místní volby

Kromě voleb do městského zastupitelstva vybíráte taky členy komise pro místní správu. Ta je sedmičlenná a jsou v ní zastoupeni lidé z Hrbova i Svařenova. Výsledek volby pak potvrdí městská rada, pod kterou komise oficiálně spadá (komise totiž není klasickým politickým orgánem, město ale už v minulosti určilo, že její členové budou vybírání na základě přání obyvatel dané místní části). Členy komisí pro místní správu nominujete sami podle pravidel, která jsou dostupná přímo ve volebních místnostech. V jejich případě tak neexistují žádné kandidátní listiny.

Tolik v volebním pravidlům. Jakmile se dozvím výsledky, zveřejním je zde, kvůli pracovním povinnostem to ale možná nějakou chvíli potrvá. Přeju vám šťastnou ruku a budu se těšit zase po volbách – s některými z vás už v neděli na poutní mši v hrbovském kostele!

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 + three =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..