Koronavirus – aktuální info

Zdroj: Wikimedia Commons

Možná se vám právě teď bude hodit vědět, jaká je právě epidemická situace na Velkomeziříčsku, jak jsou na tom s ordinačními hodinami vaši lékaři a podobně. Předně – situace se stále mění, takže pro nejčerstvější informace vám nabídnu spolehlivý rozcestník:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ – předně vám doporučím sledovat aktuální dění na webu ČT24 nebo v živém vysílání

https://www.dumzdravi.cz/ – tady se dozvíte, jaké ordinační hodiny mají lékaři Domu zdraví

https://koronavirus.mzcr.cz/ – pokud se u vás projevily příznaky respiračního onemocnění nebo jste se setkali s někým, kdo je pozitivní na covid-19, podívejte se na tyto stránky, obsahují kompletní informace o tom, jak se chovat, čeho se vyvarovat a kdy se případně ohlásit lékaři

https://www.velkemezirici.cz/ – webové stránky města, i to má na webu rady, co a jak

Sociální služby nabízejí pomoc – pod tímto odkazem najdete kontaktní čísla

A teď pár aktuálních informací. V posledních dnech narostly počty nakažených na Velkomeziříčsku, podle článku ze serveru Novinky.cz tady výrazně narostl počet nakažených, a to i v porovnání s velkými městy. V přepočtu na 100 000 obyvatel to bylo nově 676 lidí.

Ostatně – nákaza se nově projevila taky na základní škole Sokolovská ještě před tím, než ji stihla uzavřít nová plošná opatření, a také v domově pro seniory. Několik lidí bylo pozitivních, další v karanténě, v každém případě zatím nedošlo k tomu, že by musel být omezen provoz tohoto zařízení.

S ohledem na zhoršující se situaci se město Velké Meziříčí rozhodlo dočasně zrušit poplatek za vjezd na náměstí.

Kromě toho už od pondělí začala platit některá vládní opatření, kvůli kterým městský úřad omezil úřední hodiny jen na dva dny v týdnu – pondělí 8 – 13, středa 12 – 17.

Další opatření začínají platit od středy – nebude možné na jednom místě, ať už venku či uvnitř, organizovaně či nikoli, až na přesně specifikované výjimky se shromáždit v počtu více než šest osob. Do restaurací, barů a podobných stravovacích zařízení nebudou smět chodit zákazníci, bude možné je obsloužit pouze přes výdejní okénko, ale jen do 20. hodiny. Výjimku budou mít pouze hotelové restaurace pro hotelové hosty a svatební a smuteční hostiny. Zavřít musí všechny hudební, taneční, herní a další společenské kluby a diskotéky. Na veřejnosti bude zcela zakázáno konzumovat alkoholické nápoje.

Mění se taky situace ve školách – zavírají se kromě středních a vysokých škol taky kompletně základní školy – s výjimkami. Péči budou muset stát a kraje zajistit třeba pro děti pracovníků IZS a dalších.

Už od úterý 13. října jsou nově povinné roušky i na zastávkách a nástupištích veřejné dopravy a v čekárnách hromadné dopravy.

Omezený je i provoz sociálních služeb.

Kromě toho už platí omezení přítomnosti lidí na sportovištích, omezení kulturních akcí a uzavřené jsou taky mnohé kulturní instituce.

Veškerá nově platná a účinná opatření najdete ZDE.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

seventeen − 11 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..