FOTO a VIDEO: 80 let hasičů v Hrbově a Svařenově

Společná fotka členů sboru při příležitosti oslavy 80. výročí založení SDH Hrbov-Svařenov

Ukázky historické, současné hasičské i policejní techniky a taky přátelské utkání v požárním útoku – tak oslavili hrbovští a svařenovští hasiči 80. výročí založení sboru v sobotu 24. června 2023.

Hasiči spolu s komisí pro místní správu akci uspořádali na multifunkčním hřišti na rozhraní Hrbova a Svařenova, které osady získaly před 10 lety, shodou okolností při 70. výročí založení sboru.

Družstvo hrbovských hasiček

Úvodním slovem ocenili práci sboru Vladimír Sedláček – za představitele místní části, za město pak starosta Alexandros Kaminaras. Hasiči poté ocenili zasloužilé členy sboru – někteří z nich k němu patří už přes 50 let.

Soutěže se zúčastnilo celkem 10 hasičských družstev (7 mužských, 3 ženská), z toho Hrbov a Svařenov postavil 3 družstva. Výsledky nabízím níže na fotografii.

Výsledky hasičské soutěže

Kromě občerstvení čekalo na návštěvníky zpestření ve formě ukázky historické hasičské stříkačky z Laviček a Závisti, ale taky stříkačky z Oslavice. Později odpoledne si mohli prohlédnout taky výbavu profesionálních hasičů z Velkého Meziříčí a taky policie ČR – tzv. prvosledové hlídky s dlouhými palnými zbraněmi.

Po vyhlášení vítězů pak pokračovala volná zábava s hudbou až do noci.

Hasiči v roce 1950 po výroční schůzi

Hrbovští občané – tehdy ještě bez přispění Svařenovských, kteří patřili pod Uhřínov – založili svůj hasičský sbor 11. dubna 1943. V té době ještě bez vybavení a zázemí. Všeho se jim dostávalo postupně v dalších letech – první stříkačku PS – 8 získali v roce 1951 (nebo 1953). Druhou, modernější PPS 12 pak právě před 40 lety – v roce 1983. Vlastní hasičskou zbrojnici si postavili v roce 1991 a první zásahový automobil pořídili v roce 2001. Od roku 2018 mají novější hasičskou stříkačku PS-12 a v roce 2020 pak i zcela nový dopravní automobil s renovovaným přívěsem pro stříkačku.

Kromě pomoci při mimořádných událostech – jako třeba při několika požárech v roce 2021 – se podílejí taky na kulturním dění v obcích. V minulosti pořádali dětské dny a pravidelně organizují maškarní průvod a zábavu.

Archiv příspěvků

2 thoughts on “FOTO a VIDEO: 80 let hasičů v Hrbově a Svařenově

  1. Pingback: FOTO: Setkání zasloužilých hasičů Velkomeziříčska – Hrbov-Svařenov

  2. Pingback: FOTO + VIDEO: Den otevřených dveří u hasičů – Hrbov-Svařenov

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × four =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..