FOTO + VIDEO: Cvičení dálkové dopravy vody v Mostištích

Hrbovští hasiči se v sobotu 23. září 2023 zúčastnili spolu s dalšími 5 sbory společné odborné přípravy, ve které se vyzkoušeli dálkovou dopravu vody pomocí hadicového vedení. Cílem bylo prověřit akceschopnost jednotek SDH, technický stav strojů i dalšího materiálu, vyzkoušet si spolupráci jednotek, velení a taky radiokomunikaci mezi četami. Podobný společný výcvik zatím tyto jednotky spolu podle starosty SDH Mostiště Miroslava Mejzlíka nezažily.

Za úkol měli hasiči natáhnout dopravní vedení za pomocí hadic a přenosných stříkaček na vzdálenost cca 1 kilometru a po dobu 15 minut dopravovat vodu k rozdělovači a dvěma vodním proudům, které pořadatelé umístili na kopec nad místní částí Mostiště. Dopravní vedení se povedlo uskutečnit. Spolu s hrbovským sborem se cvičení zúčastnila domácí jednotka z Mostišť, dále jednotky z Vídně, Martinic, Laviček a Olší nad Oslavou – tedy jednotky, které spolu přibližně sousedí katastry. Pokud mám správné informace, provedení zbrzdilo jen prasknutí jedné z hadic.

Podle starosty SDH Mostiště Miroslava Mejzlíka museli hasiči překonat výškové převýšení 64 metrů, na trase použili 6 požárních stríkaček PS 12, ke kterým natáhli 54 hadic B75 a 4 hadice C52 se dvěma proudnicemi typu C. Čerpat vodu začali v 17:38 a voda z proudnic poprvé vystříkla v 17:46. Vedením pak proudila celkem 12 minut.

Dálkové vedení vody pomocí hadic se běžně tolik nepoužívá, běžnější je kyvadlová doprava vody pomocí cisteren. Hadicové dálkové vedení vody na požářiště se používá spíše tam, kam nedojedou cisterny, a obvykle na vzdálenost do 1 km. Nevýhodou bývá různorodost vybavení hasičských sborů, což má za cíl prověřit právě i toto cvičení. Problematické bývá taky přmístění těžkých přenosných stříkaček na různá místa celé trasy. Kromě hadic a stříkaček je tak potřeba, aby měl sbor odpovídající dopravní automobil, různé armatury a další. Hadicová doprava vody navíc klade větší nároky na strojníky, kteří musí po celé trase vzájemně spolupracovat. Více o tomto způsobu dálkové dopravy vody na webu: www.hasici-vzdelavani.cz

1 thought on “FOTO + VIDEO: Cvičení dálkové dopravy vody v Mostištích

  1. Pingback: FOTO: Setkání zasloužilých hasičů Velkomeziříčska – Hrbov-Svařenov

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sixteen − six =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..