FOTO + VIDEO – žehnání hasičského vozu

Po 20 letech od získání prvního zásahového automobilu oficiálně dostali hrbovští a svařenovští hasiči vůz nový. V neděli 26. září ho taky ukázali veřejnosti a nechali požehnat velkomeziříčským děkanem Pavlem Šenkyříkem. Kromě něj promluvil i předseda komise pro místní správu Hrbov-Svařenov Vladimír Sedláček, který krátce pohovořil o historii sboru a o nákupu nového vozu. Dále starosta města Velké Meziříčí Alexandros Kaminaras /Společně VM/, který pogratuloval hasičům k novému autu, a taky starosta SDH Hrbov – Svařenov František Havlíček, který za hasiče poděkoval za novou techniku. Ostatně celý záznam žehnání můžete shlédnout níže ve videu.

Automobil zakoupilo Město velké Meziříčí už loni, místní část podávala opakovaně žádost o přidělení dotace u resortu vnitra a také Kraje Vysočina. Obě dotace byly přiděleny na přelomu let 2019 a 2020 a město tak zakoupilo automobil značky Ford Transit kombi L3D, 4×2 350 Trend za částku 1 025 395 korun (zbývající peníze byly uhrazeny z městského rozpočtu – konkrétně z kapitoly určené pro místní část Hrbov-Svařenov).

Akce se konala spolu s hrbovskou poutí v neděli 26. 9. Kromě občerstvení byly k dispozici taky vystavené historické motocykly místních obyvatel a návštěvníci si mohli prohlédnout jak nový automobil tak veškerou hasičskou techniku.

Vozový park

Stará Avia 20 z roku 1985

Předchozí vůz byla Avia 20 valník z roku 1985 a kvůli stáří se hasiči v posledních letech potýkali s jejím špatným technickým stavem a provoz se tak prodražoval.

Interiér valníku Avie se stříkačkou PPS 12

Zároveň byl vůz vedený jako dopravní automobil, ale v provedení “valník” se k převozu družstva hasičů příliš nehodil – uvnitř byl vybavený jen obyčejnou lavicí, naproti ní pak byla umístěna stříkačka PPS 12.

Nové auto uveze 9 lidí a vzadu má ještě nákladní prostor s oplechovanou podlahou. Požární stříkačka v něm ale běžně umístěna nebude, pro tu hasiči letos zrenovovali přívěsný vozík, ve kterém je uloženo i veškeré potřebné vybavení. Vůz je taky nově vybavený modrými a červenými výstražnými světly spolu se sirénou (staré auto mělo jen oranžový maják). A na palubě má 2 vysílačky a radiostanici pro spojení mezi sebou a s velitelem zásahu. Velmi podrobné parametry najdete v tomto článku.

Další technika

Zrenovovaný přívěsný vozík pro stříkačku PPS 12 TAZ 1600 cm2
Vlevo nová stříkačka PS 12, uprostřed starší PPS 12 a vzadu PS 8

Od roku 2018 mají hasiči i zcela novou přenosnou stříkačku PS-12 TAZ 1600 cm3 sport – zásah za cenu 145 200 korun. Ta je v pořadí už třetí. První získali v roce 1951 nebo 1953 (záznamy o tom se různí). Šlo o stříkačku PS 8 a hasiči s ní museli vystačit až do roku 1983, kdy – tehdy ještě požárníci – dostali stříkačku PPS 12. O její potřebě mluvili na schůzích už několik let před koupí, protože už tehdy byla PS 8 zastaralá a nedostačující.

Vznik sboru

Členové sboru u požární stříkačky PS 8, někdy po roce 1951

Samotný sbor vzniknul 11. dubna 1943 a zapojilo se do něj hned 15 občanů. Podle zápisů z výročních setkání ale nějakou dobu po válce nevyvíjel aktivnější činnost – chybělo mu potřebné vybavení. V zápisech sboru je další záznam až z roku 1947 – zřejmě s ohledem na hektický konec války a s ohledem na obnovu hospodářství. Na 2. valné hromadě 2. ledna 1947 – tehdy ještě v budově kovárny, která stála v místě dnešní zbrojnice, bratr okrskový velitel J. Vondrák “nabádal členy sboru, aby se už konečně pustili do práce, aby hrbovský sbor přestal býti jen sborem papírovým.” Apel zřejmě pomohl a hasiči se domluvili na pořádání 1. plesu 26. ledna téhož roku. Ten jim vynesl čistý zisk 7 092 Kčs. Na výborové schůzi pak naplánovali i první taneční zábavu – na 16. února (čistý zisk – 1 640 Kčs). 2. března pak pořádali divadlo.

Téhož roku měli možnost zakoupit ruční stříkačku z Dačic, to ale zamítli s tím, že budou chtít pořídit motorovou. Zároveň se začali informovat o tom, jak opatřit uniformy a kde sehnat další finanční prostředky na stříkačku.

Na další valné hromadě až v roce 1950 se opět jednalo o tom, že je potřeba sbor poněkud rozhýbat k činnosti. Tomu zřejmě napomohla až koupě stříkačky v roce 1953, záznamy se o tom ale nezmiňují. V roce 1954 už ale hasiči jednali také o přípravě stavby zbrojnice.

Nová zbrojnice

Hasičská zbrojnice

Velkým milníkem byl rok 1991, kdy teprve hasiči novou zbrojnici skutečně získali. Do té doby uchovávali náčiní na různých místech – například i v kulturním domě. Zbrojnice je vybavená klubovnou, toaletami a sprchou a samozřejmě garáží. Místní část ji postupně v minulých letech rekonstruovala – budova dostala po straně nový přístřešek, je nově vymalovaná a natřená, natřená jsou i vrata. Jsou vyměněna taky okna a dveře, opravené toalety a konsolidované jsou teď taky majetkoprávní vztahy s majitelkou pozemku, na kterém se nachází asfaltové hřiště (místní část si pozemek pronajala).

Výše se můžete podívat, jak to ve zbrojnici vypadá – a to díky panoramatické fotografii – stačí otáčet obrazem pomocí myši.

Oslavy výročí sboru

Foto z hasičských okrskových závodů v Rudě v roce 2011, hrbovské první družstvo se tehdy umístilo na 2. příčce s časem 1:05:24
70. výročí založení sboru, 26. 5. 2003

V roce 2003 hasiči oslavili 60 let od založení sboru. K akci se přidalo taky setkání rodáků a odhalení pamětní desky podplukovníkovi RAF Karlu Novotnému na jeho rodném domě. (Video je rozdělené na 5 částí – 1. část, 2. část, 3. část, 4. část a 5. část ).

O 10 let později si připomněli taky 70. výročí založení sboru, a to společně s otevřením nového cvičiště ve víceúčelovém sportovním areálu v Hrbově.

Kromě účasti na soutěžích v minulosti hasiči pořádali taky řadu akcí – maškarní průvody a zábavy, dětská sportovní odpoledne, svozy železného šrotu nebo divadelní představení pro děti. Většinu těchto aktivit ale v poslední době zastavila pandemie covidu-19. Všichni doufáme, že se situace co nejdříve vrátí do normálu a všechny akce se znovu budou moci konat tak, jak jsme zvyklí.

Archiv příspěvků

1 thought on “FOTO + VIDEO – žehnání hasičského vozu

  1. Pingback: Hasiči mají nový vůz – Hrbov-Svařenov

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × one =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..