FOTO: Mikulášská nadílka

Chtěl bych tímto poděkovat všem, kdo měli čas a chuť se zúčastnit sobotní Mikulášské nadílky. Víme, jak obtížné je vždycky sehnat masky, udělat balíčky a hlavně vymyslet termín. I kvůli tomu míváme velmi často problém naplánovat nadílku na 5. prosince, jak by tomu mělo obvykle být. Proto ji někdy směřujeme na pátek nebo sobotu kolem svátku sv. Mikuláše. I přes to se nám zatím řadu let za sebou povedlo tradici Mikulášské obchůzky udržet. Jestli se to povede taky v dalších letech, uvidíme opět nejdříve za rok.

Spolu s tím, jak ubývá rodin, které si návštěvu Mikuláše, čertů a anděla přejí, pomalu také ubývá maskovaných účastníků. Je tedy možné, že třeba už příští rok dospějeme k názoru, že o obchůzku není dostatečný zájem ze strany rodičů nebo účastníků, a organizovat ji možná nebudeme. Může se to stát stejně, jako třeba o Velikonocích mizí dobrovolní “škrkáči” a je možné, že se obě tradice zkrátka přežijí a vymizí.

Zároveň bych chtěl zareagovat na některé výtky. V první řadě se za celou skupinu omlouvám, pokud vás obchůzkou vyrušujeme. Dodržujeme samozřejmě noční klid, takže po 22. hodině už nás na vesnici ani neuslyšíte. V jednom případě ale došlo k nedorozumění, kdy jsme příliš rachotili před domem, v němž si naši návštěvu nepřáli. Vždycky předem vyzývám, aby si nás lidé raději předem objednali nebo odchytili cestou. Stává se ale, že rodiče předběžnou rezervaci zapomenou a nás pak nahánějí po vesnici (ano, i tentokrát si nás někteří zamlouvali takto 🙂 ). Zkrátka už nemáme přehled o tom, kde všude nás mimo seznam pozvali loni, takže raději zazvoníme “pocitově” i jinde. Od příště už to dělat nebudeme, abychom vás zbytečně neobtěžovali. Rozhodně nemáme v úmyslu komukoli škodit.

A jedna opakující se výtka – čas začátku obchůzky. Jak jsem uvedl výše, skloubit naše možnosti není vždycky snadné. Snažíme se vyhovět všem – hlavně rodičům malých dětí, které chodí spát brzy. S ohledem na to alespoň každý rok střídáme start obchůzky (letos jsme začínali ve Svařenově, za rok zase v Hrbově).

V neposlední řadě děkujeme také za drobné dárky od dětí pro Mikuláše, čerty a anděly! Moc si jich vážíme.

Snad tedy zase příští rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × 1 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..