FOTO a VIDEO: hasičský “Memoriál”

Memoriál zasloužilých členů SDH VM

Po osmé se ve Velkém Meziříčí konal Memoriál zasloužilých funkcionářů Ladislava Dohnala, Josefa Jaši a Jana Šišpely. Soutěžilo se v klasice, požárním útoku 8 + 1. Ženských družstev se zúčastnilo 6, mužských 12. Některé týmy přijely i z větší dálky – konkrétně z Nového Veselí nebo z Blažkova u Dolní Rožínky. Naopak ale chyběly některé tradiční týmy z blízkého okolí, jako je třeba lavičský nebo uhřínovský.

Z ženských týmů zvítězil bohdalovský s časem 55,99 s, druhé byly ženy z Nového Veselí s časem 60,80 s a třetí ženy z Pikárce s časem 73,54 s. Předposlední skončilo družstvo z Olší nad Oslavou s časem 115,29 s, poslední pak Martinice, které kvůli technické závadě a zranění členky družstva požární útok nedokončily.

V mužské kategorii se na první místo probojoval tým z Nového Veselí s časem 40,95 s, druzí byli Blažkovští – tým A s časem 45,84 s a jako třetí se umístil tým z Pikárce s časem 48,39 s. Ostatní časy se většinou pohybovaly mezi 50 a 70 sekundami (jak můžete vidět na ofocené tabuli ve fotogalerii), ke kterým se měl šanci přiblížit i hrbovský tým. Pořadím ale zamíchalo 10 trestných sekund, které mu rozhodčí udělili za blíže nespecifikovanou chybu u stříkačky. Dokončil tak v čase 82,02 s a skončil na 11. příčce (pro srovnání – na letošní okrskové soutěži provedl požární útok v čase 78,58 s, byť v odlišném složení). Poslední byly Mostiště s časem 95,17 s.

Zbrojnice dostane nová vrata

Tolik z letošních hasičských soutěží, další zase v příštím roce. Hasiči měli ostatně ten letošní poměrně vydatný, i když každoroční maškarní průvod ani zábavu také letos kvůli epidemii koronaviru nepořádali. Kromě účasti na tradiční okrskové soutěži ale měli příležitost po delší době zasahovat hned u tří požárů v obci, což se v historii snad ještě nestalo. Jak jsem informoval, šlo o menší požár lesa, rozsáhlý požár průmyslové haly a menší požár u rodinného domu. Shodou okolností se všech tří zásahů zúčastnili už s novou technikou, kterou dostali v předchozích letech, naposledy to byl v roce 2020 dopravní automobil Ford, k němu loni přibyl repasovaný vozík a ještě před ním v roce 2018 zásahově-sportovní stříkačka. Mimochodem – hasičská zbrojnice by měla ještě letos dostat nová garážová vysouvací vrata pro lepší a rychlejší manipulaci s technikou.

Následky dubnového požáru dílny v Hrbově

Nejtěžší zásah byl bezesporu ten u požáru průmyslové haly, která patřila jednomu ze členů sboru a kterou oheň kompletně zničil. Připomínám, že na podporu Josefa Pacala ještě dobíhá sbírka, kterou vyhlásilo Město Velké Meziříčí, přispět můžete do 13. října. První část peněz – 200 tisíc – už ze sbírky na obnovu dílny Josef Pacal získal.

Co nás ještě čeká v dalších týdnech a měsících:

  • v pátek 23. a 24. září komunální volby – volí se jak do městského zastupitelstva tak do komise pro místní správu;
  • hrbovská pouť k příležitosti svátku sv. Václava – hned v neděli 25. září;
  • a možná taky myslivecká Poslední leč – o termínu ani konání ovšem zatím nemám žádnou zprávu.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 − one =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..