Pomoc okupované Ukrajině

Než jsme se stihli vymanit z pandemie nemoci covid-19, ovlivnila prakticky celý svět další rána. Jak už víte – autoritářský ruský prezident (-skoro se stydím to slovo napsat) Vladimir Putin bezprecedentně zaútočil na sousední stát – Ukrajinu, jejíž část už řadu let okupují jeho vojáci nebo jeho režimem podporovaní separatisté. Za následek to má kromě rozsáhlých mezinárodních ekonomických dopadů i počínající humanitární krizi, která se projevuje jak v obléhaných ukrajinských městech a vesnicích tak v sousedních státech, kam před nebezpečím prchají hlavně ukrajinské ženy a děti. Spolu s tím se naštěstí rozjela téměř překotná snaha obyvatelům Ukrajiny pomoct. Aby se ale zdravotnický materiál, potraviny, léky a deky dostaly na správné místo a včas, je potřeba pomáhat koordinovaně (ostatně – už jsme si to vyzkoušeli při loňské pomoci jižní Moravě zasažené tornádem).

Nabízím/hledám pomoc, kam se mám obrátit?

Záleží na tom, jestli chcete/můžete pomáhat přímo v Hrbově, Svařenově nebo v okolí, nebo byste rádi nabídli obecnou pomoc některé velké organizaci. Velmi podrobně má lokální pomoc zmapovanou Město Velké Meziříčí – v tomto článku najdete veškeré podrobné informace a kontakty, jak pomoci přímo ve svém bydlišti.

Pokud chcete přispět profesionálním organizacím, které pomáhají například na hranicích EU a Ukrajiny, doporučuji vám tento web. Sdružily se na něm velké humanitární a neziskové instituce, které mají zkušenosti s pomocí přímo v místě konfliktů.

Jste-li Ukrajinec, který naopak potřebuje pomoc, podívejte se sem. Česká republika tady poskytuje všemožné návody a rady, jak o pomoc požádat.

Hledám čerstvé informace

Pokud hledáte komplexní a čerstvé informace o dění na Ukrajině, dovolím si vás odkázat na náš zpravodajský web, televizi a sociální sítě ČT24. Lepší zpravodajství nenajdete 🙂

Pokud nevyužijete ČT24 jako zdroj ověřených informací, buďte prosím obezřetní, z jakého jiného pramene čerpáte. Kromě té skutečné, kruté války na Ukrajině řádí taky informační válka v kyberprostoru. Protože informace jsou nesmírně cenné a cenná je taky důvěra lidí. To si samozřejmě uvědomuje i ruský režim a jeho “přátelé”. Jednotnost, s jakou svět odsoudil ruský útok na Ukrajinu je v poslední době poměrně výjimečná, už brzo se ale zejména na sociálních sítích mohou začít ve velkém šířit neověřené až lživé zprávy, které mohou důvěru nahlodat. Známe je třeba z řetězových e-mailů nebo pochybných profilů na sociálních sítích.

Než takové zprávy budete šířit dál, rozmyslete si, jestli nejde o totální pitomost nebo dokonce lež. Uvědomte si, že dobře mířená dezinformace může působit zbytečnou paniku a nadělat velkou škodu.

Ani my, pracovníci zpravodajského média, nejsme neomylní a víme, jak je těžké si z nespočetných zdrojů vybrat ty ověřené a seriózní. Na druhou stranu máme přímo na Ukrajině řadu vlastních kolegů, kteří dokážou některé věci ověřit přímo na místě. S některými z nich se osobně znám a dám za ně ruku do ohně.

Jak pomáhat dál?

Pamatujte na to, že hlavní migrační vlna teprve přijde. Jestliže to teď vypadá, že pomoci je dostatek, může se situace třeba za týden, měsíc výrazně zhoršit. Pokud nemůžete pomoct hned nebo jste teď se svou pomocí “odmítnuti”, není to proto, že by si jí nikdo nevážil. Ale proto, že je jí teď možná tolik, že ji zatím není kde upotřebit. Do budoucna může být potřeba další ubytování, víc peněz, nouzová lůžka, potraviny, hygienické pomůcky… Pokud tedy můžete, vytrvejte a pomozte podle svých možností i v budoucnu.

Obecně platí – pokud nabídnete peníze, je to možná ta nejrychlejší a nejobecnější pomoc, kterou mohou organizace využít rychle podle potřeby tam, kde je to nutné. A nebo i využijí později.

Z vlastní zkušenosti ale taky vím, že člověk může snadno pomoct třeba darováním krve. Pokud nemáte strach z jehly, je tohle pomoc, která se využije i v době míru. Zauvažujte o tom.

Díky vám, kdo pomáháte!

Za vaši poskytnutou pomoc vám předem děkuji

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 + seven =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..