FOTOGALERIE: Poutní mše ve Svařenově

Tradiční, ale tentokrát přesto neobvyklá byla letošní poutní mše ve Svařenově. S ohledem na potenciální riziko nákazy nemocí covid-19 museli mít všichni účastníci (nesmělo se jich účastnit víc než 100) po celou dobu nasazenou roušku a podle vládních opatření dodržovali mezi sebou bezpečnostní rozestupy. Také farář Pavel Šenkyřík měl prakticky po celou dobu obřadu nasazenou roušku.

Vynechávalo se pozdravení pokoje a pokud jsem si správně všimnul, pak Eucharistii podával farář věřícím do dlaně. Místní farníci zároveň letos nenabízeli ani občerstvení – zřejmě i s ohledem na další nařízení, které vyžaduje pobožnost neprodlužovat.

Právě tato mše tak nesla hned několik prvenství – přinejmenším v historii samostatné České republiky. Vedle roušek a bezpečnostních opatření šlo vlastně o první veřejné shromáždění za dobu trvání koronavirové pandemie. Je potřeba připomenout, že podobnou situaci lidé nejen v Hrbově a Svařenově zažili naposledy v roce 1918, kdy v celém světě řádila Španělská chřipka.

Především šlo ale o vůbec první shromáždění za trvání nouzového stavu, který platil pro celou Českou republiku. A shodou okolností – v ten samý den také nouzový stav končil.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 − thirteen =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..