FOTO: Praha koronavirová

Kochat se památkami teď nejspíš moc nemůžete, možná vám proto přijde vhod moje malá fotovýprava. Máte to štěstí, že máte přímo v hlavním městě svého reportéra. Udělal jsem si proto na začátku dubna vycházku po nejznámějších pražských památkách a trochu fotil. Nejpopulárnější turistická trasa byla netradičně vylidněná a zřejmě ještě nějakou chvilku bude. Berte tuto reportáž proto i jako tip na dobu, až se zase budete moct vydat na výlet, ale zahraniční turisté ještě ne.

Podloubí na Loretánském náměstí

Nejlepší je začít procházku přímo na Pražském hradě. V tuhle chvíli je ale kompletně uzavřen, proto se vyplatí popojet tramvají ještě kousek výš – na Pohořelec ke Klášteru kapucínů hned vedle Pražské Lorety. Tedy známé kaple v loretánském stylu se zvonkohrou (naproti ní mimochodem sídlí ministerstvo zahraničních věcí).

Pražská Loreta

Odtud je to jen kousek na Hradčanské náměstí před Pražský hrad. Běžně je obsypaný turisty, kteří se fotí s příslušníky hradní stráže před tzv. Bránou Gigantů u prvního nádvoří Pražského hradu. Nyní je brána neprodyšně uzavřená, bez čestné stráže a bez turistů.

Výhled na Prahu od Hradu

Odtud vedou dvě cesty – po Zámeckých schodech nebo ulicí Ke Hradu (jenže od Hradu 🙂 ). Každá má svoje kouzlo, obě jsou v posledních týdnech zcela prázdné. Ještě předtím ale doporučuji výhled na “stověžatou matku měst”.

Nerudova ulice, navazuje na ulici Ke Hradu a Malostranské náměstí

V každém případě vede další cesta dolů. Obvykle je fajn po trase projít i okolní ulice (ve kterých natrefíte třeba na sídlo Senátu a Poslaneckou sněmovnu) nebo zahrady. Ty hradní ale teď nejspíš nejsou přístupné.

Karlův most – trochu netypický. Prakticky bez turistů.

Z Malostranského náměstí je to jen kousek Mosteckou ulicí na Karlův most. Běžně je plný malířů, kreslířů, hudebníků a prodejců nejrůznějších suvenýrů. Jen těžko se na něm vyhýbáte turistům s foťáky a novomanželům z Asie, kteří si sem přiletěli udělat svatební snímky. Teď je na mostě v těch nejlepších časech jen pár desítek lidí.

Budova pražského magistrátu

Pokračujeme dál, Karlovou ulicí směrem na Staroměstské náměstí. Krámky i restaurace zavřené, nikde nekoupíte “typicky český” trdelník ani “typicky české” matrjošky. Mimochodem – z Karlovy ulice je fajn na chvilku odbočit do Seminářské ulice směrem na Mariánské náměstí. Jednak je tam Národní knihovna – Klementinum, jednak Ústřední městská knihovna a v neposlední řadě i pražský magistrát. Sídlí v budově Nové radnice. Před ním stály začátkem dubna stany Českého červeného kříže a trošku připomínaly válečný stav. Organizace v nich ale nabírala dobrovolníky.

Prázdné Staroměstské náměstí

Pojďme dál. Linhartskou ulicí na Malé náměstí a konečně na náměstí Staroměstské. Před Staroměstskou radnici, orloj a Týnský chrám. Ani tady nekoupíte zmrzlinu, trdelník nebo pivo. Dokonce ani předražená eura. V hloučku tak dvaceti lidí (dříve i třeba dvou set) si ale můžete každou hodinu vychutnat představení na orloji.

Na Můstku

Dál se můžete pustit opět několika zajímavými cestami, já doporučuji Melantrichovu ulicí směrem na Můstek a Václavské náměstí. Má atmosféru, i když v ní nefunguje jediná prodejna českého křišťálu. Nebo možná právě proto. Mimochodem – další vsuvka. V této ulici je několik zajímavých průchodů, kterými se dá prošmejdit okolí Staroměstského náměstí. Za běžného provozu se tady ani nezastavíte, teď se můžete kochat do aleluja.

Václavské náměstí – tzv. pod koněm

Zpět ale na Václavák. Pařížská ulice teď myslím nestojí za řeč. Ano, tušíte správně, všechno je zavřené 🙂 Doporučuji ale opět prošmejdit okolí – třeba Františkánskou zahradu. (Tam jsem se zatím nedostal.) No a pak je tu samozřejmě samotné náměstí. To máte mimochodem zatím pořád šanci vidět v nynější podobě. Začala ale jeho rekonstrukce a vrátit se na ně má tramvajová trať. Zatím si ještě pořád veprostřed náměstí můžete udělat snímek s historickými vozy elektrické dráhy. A nahoře pak klasicky “pod koněm” nebo před zrekonstruovanou historickou budovou Národního muzea. Posuďte sami – stojí to za to.

Celá galerie je níže, chronologicky je seřazená přibližně podle reportáže.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − 4 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..