Dotace na dešťovku nově i pro Hrbov a Svařenov

Chystáte se využívat dešťovou vodu na zálivku nebo pro splachování na toaletě? Brzy budete mít možnost získat dotaci.

Velké Meziříčí a tedy i místní část Hrbov a Svařenov se dostaly do seznamu tzv. suchem ohrožených obcí . Na vině mají být špatné hydrologické podmínky, které v oblasti nastaly už v roce 2015. Díky tomu budou moct místní občané žádat o dotaci na systémy, které svádí dešťovou vodu z okapů do nádrží a z nich pak majitelé domů vodu použijí k zálivce nebo splachování toalet.

Stát žadatelům uhradí až 50 % tzv. způsobilých výdajů. To, že jsou naše obce zařazeny v uvedeném seznamu, pro žadatele znamená, že nemusí dokládat, že splňuje základní podmínky dotačního programu – viz tady https://www.dotacedestovka.cz/dotazy.html . Stránka vám popíše, co jsou to tzv. způsobilé výdaje, že doba udržitelnosti projektu je stanovena na 5 let, že nemusíte nakupovat materiál a zboží od certifikovaných výrobců atd.

Co vám stát uhradí? Typicky půjde o nádrže, čerpadla, rozvody dešťové vody do domu, ale už ne například okapový svod. Proplacenou dostanete jen část nákladů na prvky, které byste bez realizace tohoto řešení normálně k domu neinstalovali.

Navíc může zažádat o dotaci i na nejjednodušší systém – tedy například jímku na dešťovou vodu pro zálivku zahrady. Právě tento nejzákladnější systém je ale určený pouze pro stávající stavby. Novostavby už budou muset (pro přiznání dotace) instalovat složitější zařízení a počítat tak s využitím dešťové vody i pro splachování.

O dotaci budete moct začít žádat 7. září 10:00, a to i elektronicky na této stránce https://www.dotacedestovka.cz/ . Pokud chcete raději pomoc úředníka, navštivte krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí ČR.

Abyste navíc dosáhli na dotaci, musíte například pořídit nádrž o určitém rozměru – poradí vám kalkulačka na stejném webu.

A na této stránce https://www.sfzp.cz/sekce/880/krok-za-krokem-k-ziskani-dotace/ najdete návod, kterak krok za krokem projít dotačním řízením.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five + nine =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..