Svařenov se možná rozroste

Zastavovací studie Svařenova nebo třeba vyčištění nádrže v Hrbově – to budou letos jedny z hlavních investičních akcí, které navrhne Komise pro místní správu městské radě a zastupitelstvu.

Letos zařadili členové komise do návrhu více než 20 investičních projektů. Vedle pravidelných výdajů, které jsou spojeny s údržbou majetku (vyčištění kurtů, platby technickým službám) by město z rozpočtu místní části mohlo uvolnit peníze na následující kapitoly:

  • úprava dojezdové plochy u klouzačky v parčíku ve Svařenově – aby původní skluzavka získala bezpečnostní atest, musí nechat komise upravit dojezdovou plochu na konci klouzačky
  • doplnění parčíků v Hrbově a Svařenově o několik atrakcí pro děti
  • umístění laviček do sportovního areálu
  • oprava stavidla na dolním svařenovském rybníku
  • vybavení sportovního areálu slunečníky, skládacím altánkem (přístřešek pro kulturní akce), míči, pořízení mobilních překážek pro bikery (rampy apod.)
  • vybavení domku na hřišti talíři
  • pořízení malých branek na asfaltové hřiště za hasičskou zbrojnicí
  • oprava dřevěného plotu u parčíku v Hrbově (dřevěné plaňky nahradí plastové)
  • nátěr a výměna oplocení kolem rybníků
  • prořezání aleje ke Křečkově kapličce a vyčištění struh
  • pořízení žaluzií a přímotopů do hasičské zbrojnice (podobně jako v KD by přímotopy v zimě automaticky ohřály místnost tak, aby nezamrzala voda v toaletních mísách)
  • vyasfaltování návsi ve Svařenově
  • pořízení malé travní sekačky
  • doplnění a oprava rozhlasu
  • oprava a vymalování bývalé garáže v KD Hrbov
  • DOPLNĚNO: příspěvek na jubilanty
  • DOPLNĚNO: rezerva na úpravu veřejného prostranství

Podrobněji bych teď rozepsal ještě tři body.

Vloni se podařilo komisi získat základní kámen budovy někdejší školy. Uvnitř byly umístěny některé artefakty z konce 19. století (o tom píšu více v sekci Historie). Nyní komise řeší, jak vhodně základní kámen opět využít. Nabízí se dvě varianty. Buď jej vystavit na povrchu – ideálně uprostřed místní části (tedy u kulturního domu) – a opatřit jej nějakou cedulkou, nechat do něj vytesat nějaký nápis apod. Nebo kámen znovu využít pro účel, ke kterému byl opracován – uložit do něj nějaké předměty pro budoucí generace – zakopat pod zem a místo opatřit menším pomníčkem, pamětní deskou. Provedení zatím nemá konkrétní obrysy, komise by ale chtěla základní kámen školy definitivně umístit v první polovině roku.

Silné lednové mrazy konečně umožnily, abychom si zabruslili. Letos tedy pouze ve Svařenově. Už příští zimu ale možná budeme bruslit i v Hrbově. Komise se totiž podle předsedy Vladimíra Sedláčka chystá nechat vyčistit hrbovskou nádrž. Ovšem hlavně do ní opět napojí někdejší přítok. V minulosti ho totiž stavaři během zemních prací omylem svedli do dešťové kanalizace.

Pokračují taky přípravy výstavby splaškové kanalizace. Pracuje se na projektu, ovšem v horizontu několika málo let by měla být splašková kanalizace kompletně vybudována. Původně se pracovalo se dvěma variantami. Obě počítají s tím, že potrubí povede převážně silnicí, pod Hrbovem pak po loukách směrem k silnici 602. V prvním případě by ale pod Hrbovem vznikla samostatná čistírna odpadních vod a ve Svařenově přečerpávací stanice. Druhá varianta, se kterou už reálně počítá projekt, by znamenala napojení kanalizace na stávající síť ve Velkém Meziříčí v lokalitě Hliniště. Tato varianta má být podle Vladimíra Sedláčka, pokud jde o provoz, lacinější. Podél silnice 602 navíc povede průmyslová zóna prakticky až ke Stránecké Zhoři a podniky v ní budou potřebovat napojení na kanalizaci také. Tak jako všechny hrbovské a svařenovské domácnosti.

A poslední, ale možná nejzajímavější, je kapitola tzv. zastavovací studie. Komise má záměr prostřednictvím města vykoupit pozemky na louce západně od svařenovské návsi. Parcely by se uspořádaly jiným způsobem než dosud, a to podél nové silnice, která by v obytné zóně vznikla. Podmínkou je ale souhlas nynějších vlastníků pozemků s tím, že je město vykoupí.

Komise si nechala vypracovat 3 varianty studie. Asi nejreálnější je varianta číslo 1, nabízím Vám ale i obě zbývající.

varianta 1

varianta 2

varianta 3

 

To, zda budou peníze na všechny požadavky komise vyčleněny, se pravděpodobně brzy dozvíte ze zápisu zasedání zastupitelstva. Nyní totiž nově platí, že o každé položce rozpočtu dražší než 50 000 Kč musí rozhodnout právě celé zastupitelstvo.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − sixteen =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..