Zemřel válečný veterán Imrich Gablech

Alois Šiška a Imrich Gablech (Odhalení pamětní desky Karlu Novotnému, 2003), autor: Zdeněk Vrbka

Ve věku 101 let brzo ráno v pátek 16. prosince zemřel válečný veterán generál ve výslužbě Imrich Gablech (na snímku vpravo). Spolu s generálmajorem Šiškou (zemřel v září 2003) v červenci 2003 odhaloval pamětní desku hrbovskému rodákovi Karlu Novotnému, který během 2. světové války sloužil u britského Královského letectva. Ten zahynul během návratu z mise 13. července 1944.

Generál Gablech pocházel ze slovenského Hrachoviště a v poslední době žil v Havlíčkově Brodě. Do armády se přihlásil jako pilot už v roce 1936, o tři roky později – po odtrhnutí Slovenského štátu od Československa – utekl spolu s dalšími piloty do Polska. Tam se poprvé dostal do konfliktu se sovětskou mocí – zadržela ho tajná služba NKVD a dva roky musel zůstat v gulagu na Sibiři.

Poté, co Hitler napadl Sovětský svaz, byl z gulagu propuštěn a přesunul se do Anglie, kde se přidal ke Královskému letectvu.

Po válce po nějaký čas i nadále působil v armádě, komunistická moc ale hrdinu druhé světové války v roce 1949 propustila. Podobně jako další váleční veteráni byl i Gablech zatčen a vyšetřován, ale alespoň ne uvězněn. Přesto si jen obtížně hledal zaměstnání.

Loni obdržel Zlatý kříž náčelníka vojenské kanceláře prezidenta republiky a prezident Miloš Zeman ho povýšil do generálské hodnosti.

Podrobnější článek najdete na webu ČT 24.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

twenty + four =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..