FOTOGALERIE: Zima 2020/2021

Máme za sebou první jarní den (začal v sobotu 20. 3., přesně v 10:37). A myslím, že si letošní zima zaslouží tradiční malou fotogalerii. Tu jsem složil z fotek pořízených 26. prosince, 17. ledna, 7., 14. a 21. února. Zpočátku jsme se museli obejít kolem Vánoc bez sněhu, nakonec jsme mohli ale vytáhnout i brusle, když v lednu a únoru po několik dnů až týdnů silně mrzlo.

Po celou dobu trval v Česku nouzový stav (tento začal platit 5. října) v souvislosti s pandemií koronaviru a v platnosti byla taky různá omezení pohybu. Právě i ta byla podle vlády jednou z příčin vyhlášení nouzového stavu, protože běžné zákony by takové omezení neumožňovaly.

Aktuálně platí třetím týdnem zákaz pohybu mimo okres, ve kterém se člověk nachází, ale opatření zřejmě potrvají minimálně do Velikonoc. Takže v tuto chvíli jsou to ode mně zatím jediné fotky, které jsem stihl v Hrbově a Svařenově ještě před zákazem pohybu mimo okresy pořídit a nejspíš to tak bude i dál.

Po Vánocích se stihlo rozjet očkování lidí starších 80 let, zdravotníků a v únoru taky seniorů nad 70 let. Bohužel se ale taky zavřelo více obchodů, ty dosud zavřené se zpravidla neotevřely a neotevřely se ani třeba restaurace. Namísto roušek jsou pak ve většině veřejného prostoru povinné respirátory nebo nanoroušky.

Důvod toho všeho je jednoznačný – epidemie v Česku před vyhlášením zpřísněných pravidel zesílila. A to až tak, že kraje začaly postupně hlásit zaplněné kapacity. Nejen pro pacienty s těžkým průběhem covidu. Zmíněný třítýdenní “lockdown” (nebo přesněji – celonárodní karanténa) měl za cíl nárůst dalších nově nakažených zbrzdit a zdravotníkům umožnit “načerpat nové síly”. To, jestli se předpoklad naplní, uvidíme zřejmě v dalších dnech a týdnech. Například nově zavedené testování ve firmách zatím příliš odpovědí nepřineslo (testování antigenními testy odhalilo podle svazu průmyslu jen necelé procento nakažených).

Taková tedy byla zima v Česku a taky v Hrbově a Svařenově ve zkratce. Bohužel opět hlavně o covidu-19, ostatně také o čem jiném, když právě pandemie ovlivňuje životy nás všech už více než rok. V mém případě hlavně tím, že mi práci přidala. Některé z vás naopak možná o práci připravila. A pravděpodobně postihla i zdraví nebo životy příslušníků vašich rodin. Tady musím doplnit, že zatímco máme poměrně dobré záznamy z obecních kronik o tom, kolik lidí zemřelo v historii třeba za první světové války, dnes tyto údaje – ani v souvislosti s koronavirovou nákazou – zatím nejsou k dispozici. A to kvůli ochraně osobních údajů.

Kromě dalšího se letos nekonaly žádné větší silvestrovské oslavy, po 21. hodině platil zákaz vycházení a výjimka neplatila ani právě pro odpalování rachejtlí.

Nemám bohužel informace o letošní tříkrálové sbírce. Původně se obchůzka konat neměla a ani tiskové zprávy nejsou podrobnější, nicméně vypadá to, že se nekonala, ve statistice není Hrbov ani Svařenov uveden. Charita uvádí pouze souhrnnou částku za Velké Meziříčí – vybráno tam bylo z 8 kasiček celkem 98 138 Kč.

A museli jsme oželet taky maškarní průvod i maškarní zábavu. Už v prosinci byli ostatně nucení zrušit tradiční Poslední leč taky myslivci. Jediné, co se podařilo uspořádat, byla Mikulášská obchůzka – tentokrát výhradně venkovní, bez návštěv v domech.

Nedělám si iluze, že by se situace změnila pro případ velikonoční obchůzky nebo klasického velikonočního škrkání (byť i to se loni nějakým způsobem podařilo uspořádat). Pokud se ovšem bude aspoň trochu opakovat situace z loňska, snad se podaří uspořádat aspoň tradiční květnovou poutní mši ve Svařenově.

Uvidíme v dalších týdnech.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − 18 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..