Covid-19 a aktuální opatření

Aktuální “semafor” epidemiologické situace v ČR

Protože se s podzimem začala opět zhoršovat situace, pokud jde o onemocnění covid-19, přistoupilo ministerstvo zdravotnictví k přísnějším hygienickým opatřením. Od čtvrtka 10. 9. je povinnost všude ve vnitřních prostorách mimo domov nosit ochranu úst a nosu. To znamená návrat roušek i respirátorů do hromadné dopravy, do kin, do škol (zatím jen na chodby a toalety) nebo do zaměstnání. Cílem je zamezit přenosu koronaviru, který nemoc způsobuje, skrze kapénkovou infekci. A byť se zdá, že nemoc už nemá tak drsný průběh, jako na jaře, úřady se snaží i nadále zamezit tomu, aby skokový nárůst hůře nemocných pacientů zahltil zdravotnický systém tak, jako se to stalo v Itálii nebo v Americe a jinde na světě.

Kromě toho je klíčové držet odstup od ostatních lidí a dodržovat základní hygienická pravidla – mýt si ruce, nesahat si do očí a do pusy, nesahat z vnějšku na roušku, atd.

Velmi podrobně se problematice věnuje resortní web , ale nejen ten. Každodenní zpravodajství a nejnovější tipy a informace směle čerpejte ze zpravodajského kanálu ČT24 nebo taky z webu www.ct24.cz . Otázky zodpoví taky informační linka 1221.

Tamtéž se dozvíte, jaká opatření aktuálně platí, jaké jsou statistiky nebo jaká je zrovna epidemiologická situace v daném okrese.

Hlavní je opět zbytečně nepropadat panice, zůstat informovaný a obezřetný. V případě, že pociťujete příznaky respiračního onemocnění (nebo jste byli v kontaktu s nakaženým), obraťte se výhradně telefonicky na svého praktického lékaře, ten vám v případě potřeby vypíše elektronickou žádanku a vy se odeberete na test. Ten není bolestivý, jen asi tak 3 sekundy nepříjemný. Poté se odeberete domů a vyčkáte v karanténě na výsledek. Karanténa je nyní desetidenní s tím, že na konci podstoupíte test znovu a teprve když je podruhé negativní, automaticky vám karanténa končí. Pokud se vám v průběhu karantény stav vážně zhorší, volejte lékaře – i záchrannou službu, bude-li to nutné. Nezapomeňte jim sdělit, že jste covid pozitivní/v karantěně.

Hlavní je neohrozit případnou nákazou také rodinu, sousedy, kamarády… I to se ovšem při nejlepší snaze může stát. V tom případě je nutné dohledat všechny kontakty, se kterými jste se v posledních dnech setkali. I tito lidé by měli podstoupit test a setrvat v karanténě. Bohužel – ne vždy se příznaky projeví hned (někdy vůbec), proto může dojít k nákaze velmi snadno a velmi rychle.

Přeji vám pevné zdraví! Kdybyste potřebovali radu, nasměrovat na správnou instituci nebo nějakou pomoc, můžete mě zkusit kontaktovat, pomohu, jak budu moci.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four × 3 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..