Novinky z Hrbova a Svařenova – investice a kulturní akce

S novým rokem 2019 vás možná bude zajímat i to, co se bude letos v Hrbově a Svařenově dít – ať už po stránce kulturní nebo po stránce provozní. Témata jsem v neděli probral s předsedou Komise pro místní správu Hrbov-Svařenov Vladimírem Sedláčkem.

Předně se očekává schválení rozpočtu městským zastupitelstvem na návrh komise, od toho se budou odvíjet další investice. Jisté je v tuto chvíli prodloužení vodovodního řádu v Hrbově k novostavbám nad stodolami, projekt je schválený od podzimu, existuje dohoda s dotčenými vlastníky a očekává se zahájení výběrového řízení na zhotovitele.

Komise by v tomto roce chtěla za přispění dotace z programu “dešťovka” postavit nový rybník pod Hrbovem, a to pod stávajícím rybníkem na konci vesnice.

Pokračovat by měly taky opravy v kulturním domě a hasičské zbrojnici. V KD zrekonstruují dámské toalety a technickou místnost, na sále pak strop a osvětlení sálu.
Novinkou bude, že za pronájem kulturního domu žadatel uhradí paušální poplatek 500,- Kč.

V hasičce zbývá dodělat elektroinstalaci a na toaletách a v kuchyni vyměnit okna.

Pokračovat bude pročištění cesty ke kapličce – konkrétně prořez křoví v příkopech podél cesty a prořez chráněných lip.

Na návsích by mělo být opraveno oplocení kolem rybníků – mimochodem hrbovská nádrž je pravděpodobně opravená a stavidlo už neprotéká, takže v příštím roce možná bude nádrž znovu sloužit k bruslení.

Opravy si vyžádá také veřejný rozhlas, se kterým jsou dlouhodobě potíže i přesto, že je poměrně nový.

Komise chce dále pořídit nákladní vozík za traktůrek, vybavit kuchyň na hasičce nebo nechat opravit cesty (pochopitelně ty, které nejsou v majetku Kraje Vysočina).

Místní část se i letos pokusí získat hasičský automobil – za přispění případné dotace. Připomínám, že letos by se měla uskutečnit premiéra nové hasičské stříkačky, která bohužel loni při podzimní soutěži zklamala a bylo nutné ji opravit. Termín okrskové soutěže už je známý – bude 2. června v Oslavici.

Poměrně zásadní je informace, která se týká kanalizace. V tuto chvíli obec Lavičky souhlasí s tím, že v budoucnu se s vlastní kanalizací napojí na hrbovskou a svařenovskou větev, která bude směřovat podél krajské silnice do Velkého Meziříčí. Tím by se mělo podařit dosáhnout na dotaci, protože celková cena zakázky naroste na hodnotu, od které už je dotace přidělována. Zajímavější je ale plánovaný termín, a to příští a nebo přespříští rok.

A na závěr ještě několik termínů kulturních akcí.

30. dubna pochopitelně proběhne pálení čarodějnic.

Následovat bude svařenovská pouť, jejíž termín ale zatím bohužel neznám.

24. a 25. května se konají volby do Evropského parlamentu – tentokrát poprvé bez Spojeného království (pakliže se skutečně odehraje brexit). Volit budeme 21 europoslanců a v pořadí půjde v Česku o 4. volbu do tohoto sboru.

31. 5. budou mít v kulturním domě ubytování tak jako posledních několik let oddíly skautů účastnící se vlastní soutěže.

8. 6. se koná dětské odpoledne.

V sobotu 31. srpna bude nohejbalový turnaj a další dětské odpoledne spjaté s koncem prázdnin.

Na 22. září pak je naplánována hrbovská pouť a pouťová mše ve zdejší kapli.

Toť prozatím vše.

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × three =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..