Koho volit…

…vám nemůžu ani nechci radit. Ale poradím, kde a jak.

Volební místnost je tradičně v kulturním domě v Hrbově, č. p. 34.  V tuto chvíli už byste měli mít vlastní sadu hlasovacích lístků, v opačném případě obdržíte kompletní sadu přímo ve volební místnosti. Její dveře se otevřou v pátek ve 14 hodin, uzavřou týž den ve 22 hodin. Znovu bude otevřena v sobotu mezi 8. a 14. hodinou.

 

Místní referendum o podobě náměstí

Letošní volby ale poznamená jedna zvláštnost. Jako občané Města Velké Meziříčí budete mít možnost rozhodovat o podobě tamního náměstí. Lístek obdržíte přímo ve volební místnosti. Otázka, ke které se budete moci vyjádřit prostým výběrem mezi možnostmi ANO a NE, bude znít takto: “Souhlasíte s tím, aby město Velké Meziříčí udělalo veškeré možné kroky k zahájení projektové přípravy obnovy Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí dle vítězného návrhu jednokolové projektové architektonicko-urbanistické soutěže vyhlášené dne 7. 4. 2016 městem Velké Meziříčí?”

Jen krátké vysvětlení. Město vyhlásilo v roce 2016 architektonickou soutěž. Jejím zadáním byl návrh vhodné rekonstrukce náměstí s tím, že vítězné návrhy budou oceněny. Podle pořadí, které letos na jaře určila odborná porota, jejíž součástí byli i zastupitelé města, pak mělo být jednáno s jejich autory o tom, zda a za jakých podmínek by se měla rekonstrukce podle jejich návrhu provést.

První oceněný návrh architekta Davida Mikuláška městské zastupitelstvo odmítlo a navázalo jednáním s druhým oceněným, architektem Miroslavem Cikánem. Skupina aktivistů následně zahájila podpisovou akci, na základě které se podařilo shromáždit tolik podpisů, aby dosáhly na vyvolání místního referenda. Jeho vyhlášení zprvu zastupitelstvo města neschválilo, následně mu vyhlášení referenda přikázal soud.

Ve stejné době, kdy se řešilo vyhlášení referenda, městské zastupitelstvo obměnilo radu města a v souvislosti s tím rezignoval na svou funkci starosta Radovan Necid.

 

Vaší možností je se místního referenda během voleb do Poslanecké sněmovna PČR zúčastnit a vrátit tak první návrh znovu do hry nebo naopak nikoli. Abyste měli představu o tom, jak vypadá vítězný návrh i všechny ostatní, můžete si prohlédnout katalog návrhů i s vyjádřením odborné poroty.

Katalog s návrhy rekonstrukce náměstí najdete ZDE.

Přeji šťastnou ruku a vysokou volební účast!

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × one =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..