Aktuality ze začátku roku 2016

  • FOTO: Velikonoční škrkání

Jako každý rok nahradily hrbovské a svařenovské děti zdejší zvony svými škrkačkami.
Poprvé vyšly průvody ve čtvrtek 24. března večer – v Hrbově v 18 hodin, ve Svařenově v 19 hodin. Na Velký pátek se chodí v Hrbově v 6:00, ve 12:00 a v 18:00, ve Svařenově v 7:00, ve 12:00 a v 18:00. Na Bílou sobotu je situace obdobná jako v pátek, poslední obchůzka byla večer před bohoslužbami – tedy už pouze v Hrbově.
Křesťané si nahrazováním zvonů v tomto období připomínají mučení, ukřižování a pohřbení Ježíš Krista, kterého dal tímto způsobem popravit prefekt judské provincie Pontius Pilát. Nařízení přerušit pravidelné vyzvánění zvonů dal na připomínku této události papež, lidově se proto říká, že zvony odlétají do Říma.

Fotogalerii najdete jako obvykle na Rajčeti.

Zdroj: Admin, přidáno: 21. 3. 2016, aktualizováno 3. 4. 2016

  • Válečná školní kronika na webu

K několika zveřejněným kronikám přidávám další, tentokrát 3. školní kroniku z období mezi roky 1940 a 1946. Najdete ji tady stejně jako i ty předchozí. Fanoušci mého webu na Facebooku měli možnost kroniku vidět už včera v noci, právě 77 let od vstupu nacistických vojsk do zbytku neobsazených Čech a Moravy.

Připomínám ještě, abyste pohledali ve svých domácích archivech zajímavé fotky z Hrbova a Svařenova (prvorepublikové, poválečné, ze školních i jiných akcí, z polních prací, hrbovských fotbalových zápasů atd.).

Zdroj: Admin, přidáno: 16. 3. 2016

  • První dvě školní kroniky zveřejněny

První dvě školní kroniky teď najdete kompletně nafocené tady. Obě pokrývají období mezi lety 1883 a 1939 (s mezerou mezi lety 1905 a 1914).

Ostatně stále trvá moje žádost o vaše archivní fotografie z domácích alb. Podrobnosti najdete níže.

Zdroj: Admin, přidáno: 1.2.2016

  • Výtěžek tříkrálové sbírky + poutě

Tříkrálová sbírka letos v celém Velkém Meziříčí vynesla žďárské Charitě celkem 190 666,- Kč, jen Hrbov a Svařenov věnoval 11 901 korun. Loni to bylo 10 750 korun, v roce 2014 10 555 korun a v roce 2013 celkem 10 025 Kč.

Nyní už je také jasné, kdy se letos uskuteční poutě. Ve Svařenově 15.5., tedy druhou neděli kolem svátku sv. Jana Nepomuckého. V Hrbově pak v neděli 25.9. před svátkem sv. Václava.

Zdroj: NovinyVM, Admin, přidáno: 30.1.2016

  • FOTO z maškary 2016 – aktualizováno

Kompletní fotogalerie z maškary a zábavy už je dostupná tady.

Maškarní průvod a zábavu uspořádali zdejší hasiči letos už v sobotu 23. ledna. Účast byla o něco slabší než v minulých letech, přesto se do průvodu postupně zapojila více než dvacítka masek. Jako první prošel Svařenovem, okolo půl čtvrté potom dokončil obchůzku Hrbova.
Večerní taneční zábava v kulturním domě byla tentokrát pod taktovkou skupiny Jordan.

Zdroj: Admin, přidáno: 26.1.2016, aktualizace: 28.1.2016

  • Vánočně-silvestrovsko-tříkrálové fotky a výzva

Vánoční svátky a Silvestr se letos nesli v duchu podzimního počasí, přituhlo až těsně před Silvestrem a sníh začal padat začátkem nového roku. I přesto jsem ale tradičně pořídil několik snímků. Uniknul mi bohužel jen nohejbalový zápas 26. prosince na hřišti, takže pokud jste nějaké fotky pořídili, pošlete, rád je zveřejním.

Zároveň bych vás rád poprosil, abyste nabídli nějaké vlastní – zejména historické fotografie z našich vesnic i z blízkého okolí – třeba zajímavé fotky z polí a luk z dřívějších dob. Rád bych shromáždil hlavně fotky z různých akcí v minulosti (školní besídky, vystoupení, šibřinky, maškarní průvody, poutní mše, taneční zábavy, fotbalové nebo nohejbalové turnaje, motocyklové závody, mikulášské nadílky…), fotky různých budov (kaple, kapličky, smírčí kříže, kulturní dům, vodojem, hrbovská škola, někdejší panský dvůr ve Svařenově) nebo jiné momentky z dění v obcích (typicky třeba snímky návsí v Hrbově a Svařenově, různá zákoutí apod.). Pokud k nim budete vědět i přibližný rok pořízení nebo jména osob na fotkách, samozřejmě to bude jen ku prospěchu věci.

Jak ke mě fotky dostat? Máte na výběr elektronickou cestu – můžete poslat vlastními silami digitalizované fotky pomocí nějaké webové úschovny přímo na můj mailadmin.hrbov.svarenov@seznam.cz , nebo si je mohu zapůjčit v papírové formě přímo u vás (menší množství fotek jsem schopen i na místě přefotit vlastním foťákem, ale samozřejmě lepší a kvalitnější je naskenovat je). Po digitalizaci vám samozřejmě snímky zase vrátím.

Pro jejich užití na stránkách budu potřebovat pouze vaše písemné svolení s tím, že se zavazuji je používat pouze nekomerčně. Na revanš vám mohu fotky v digitální formě zaslat také.

Pozor – v současnosti jsem schopný digitalizovat i klasické VHS kazety, takže i takové materiály můžete nabídnout.

A teď už slíbené zimní fotografie, najdete je tady.

Zdroj: Admin, přidáno: 9.1.2016

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

18 + 13 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..