FOTOGALERIE: Poslední leč

Hlavní ceny půlnočního slosování

Zbývá nám poslední měsíc roku 2022, pojďme se mrknout na fotky z jedné z posledních letošních akcí – myslivecké Poslední leči. Ta se v minulých dvou letech nemohla kvůli pandemii covidu-19 konat, letos už byla situace podstatně příznivější. Myslivci i tentokrát nabídli bohatou nabídku občerstvení a taky možnost okamžité výhry některé z dlouhé řady cen. O půlnoci pak slosovali ty hlavní. Akce se konala v kulturním domě, který v posledních letech procházel postupnou rekonstrukcí prakticky všech místností. Ostatně v mých bohatých fotogaleriích můžete porovnat, jak vypadal kulturní dům v minulosti a jak vypadá dnes.

Jako součást menu si myslivci připravili taky krátkou zprávu o historii zdejšího mysliveckého spolku. Myslivost má v Hrbově a Svařenově pochopitelně starší tradici, nicméně současný Myslivecký spolek Hrbov založilo 10 členů 8. 11. 2002 pod názvem “Myslivecké sdružení Hrbov”. Tehdy hospodařilo na honitbě pronajaté od Honebního společenstva Hrbov na výměře 699,50 hektarů. Název i počet členů se během let měnil, tzv. adeptskou praxi ve spolku vykonávalo za tu dobu 5 adeptů, kteří úspěšně složili zkoušku z myslivosti. Letos má hrbovský spolek celkem 13 myslivců a jednoho čestného člena.

Myslivci sami píší, že těžištěm jejich činnosti je v posledních letech hlavně podpora drobné zvěře, která v minulých desetiletích strádala. I proto myslivci podle svých slov tlumí dle zákona zvěř dravou, která stavy drobné zvěře jinak výrazně ovlivňuje.

Hrbovští a svařenovští myslivci se taky věnují chovu kachen na rybnících Lalůvky. V uplynulých letech vystavěli novou kačenárnu pro vypouštění a přikrmování kachňat.

Zejména v zimních měsících myslivci přikrmují zvěř – jádrem, dužnatinou či senem. Čtvrtým rokem dovážejí taky cukrovou řepu. Minerální liz pak zvěři dávají po celý rok.

Myslivci taky pomáhají při sečení trav s ochranou srn a srnčat, likvidují uhynulou zvěř a v neposlední řadě se věnují lovu podle schváleného plánu.

Podílejí se i na kulturních aktivitách v obcích – letos například pořádali dětský den a v roce 2019 navíc Svatohubertskou mši.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one + fourteen =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..