Úmrtí Tomáše Garrigue Masaryka slovy kronikáře

Před 80 lety zemřel první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. K příležitosti výročí uvádím doslovný přepis dobového textu, který v jedné z hrbovských kronik uvedl tehdejší místní kronikář (pravděpodobně tehdejší řídící učitel Vladimír Hammer).

—-

První president Československé republiky
Dr. Tomáš G. Masaryk
zemřel v úterý 14. září 1937 ve 3 hod. 29 minut po půlnoci, právě když

Tomáš Garrigue Masaryk, zdroj: Wikimedia Commons

naplnil 87 let 6 měsíců a 7 dní svého života.
President Osvoboditel, budovatel naší demokracie a moudrý učitel národa, odešel, dobojovav poslední statečný zápas. Celá Československá republika a celý vzdělaný svět vzpomínají se zarosenýma očima jeho slavného díla, v němž bude na věky žíti. Jeho světlá postava bude nejkrásnějším příkladem veřejného i soukromého života, příkladem občanské čistoty a obětavosti.

 

Jako s pohnutím vzpomínáme doby, kdy opustil vlast, aby se vrátil jako její osvoboditel, tak si dnes uvědomujeme, že se k nám bude v duchovních obměnách věčně vraceti Tomáš G. Masaryk, první československý Nesmrtelný.

V úterý 21. září, v den pohřbu presidenta Osvoboditele, konala se ve škole smuteční schůze obec. zastupitelstva za přítomnosti členů míst. školní rady.

Po proslovu starosty obce Fr. Oulehly vzpomenul krátce říd. uč. Vlad. Hammer díla a významu pres. Osvoboditele, načež členové obec. zastupitelstva, míst. šk. rady a občané z Hrbova i školní dítky vyslechly v rozhlase řeč p. presidenta Dr. E. Beneše nad rakví zemřelého a všichni sledovali průběh pohřbu s pohnutím.

—–

Já jen dodám, že rodina Tomáš Garrigue Masaryka má s Hrbovem společného víc, než byste čekali. Podrobnosti ale nabídnu až zas někdy příště.

 

 

Archiv příspěvků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 + twelve =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..